2018-07-19 09:10:48• hírek • Bede Emőke

Péntektől ritkábban kell útlevelet cserélnünk

Mostanában igényelnél útlevelet? Akkor jobban jársz, ha megvárod a pénteket, ugyanis július 20-tól új szabályozások lépnek érvénybe.

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint július 20-tól olyan új szabályozások lépnek érvénybe, melyek meggyorsítják az útlevelek kiváltását, illetve magát a közszolgáltatást is átláthatóbbá teszik. A legfontosabb változás az igénylők számára kétségtelenül az, mely az útlevelek kiállítására és érvényességi idejére vonatkozik.
 

A prefektusi tájékoztató szerint az időszakos útlevelet legfeljebb 14 munkanapon belül kézhez is kapja az igénylő. Amennyiben valamilyen égető helyzetről van szó, és gyorsított eljárással szeretné a kérelmező megkapni az okmányt, úgy be kell mutasson valamilyen bizonyító erővel bíró dokumentumot, legyen szó egészségügyi, családi vagy munkahelyi okokról.
 

Szintén fontos változásnak tekinthető, hogy az egyszerű elektronikus útlevél érvényessége a 18 éven felüli személyek esetében ezután 10 év lesz az eddigi 5 helyett. A 12 és 18 év közti gyerekek útlevele 5 évig lesz érvényes, a 12 éven aluliak számára kiállított útlevél pedig 3-ig.
 

A módosítás nem érinti a befizetendő díjakat, az időszakos útlevél továbbra is 96 lejbe kerül, az egyszerű elektronikus útlevél 12 éven aluliak számára 234, míg e kor felett 258 lejért váltható ki. Az előjegyzés menete is változatlan marad, az epasapoarte.ro oldalon néhány kattintással megoldható az időpont lefoglalása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: